Koliko je CentOS popularan?

Prema LanSveeper-u, kompaniji za upravljanje IT imovinom, 26% od 200.000 Linux uređaja koje su skenirali pokreću CentOS!

Zašto je toliko servera ostalo lojalno ovom operativnom sistemu?

Godinama je CentOS bio podrazumevani izbor kompanija za web hosting. Distribucija Linux-a bila je brza, besplatna i pouzdana. Naravno, ako vam je potrebna vrhunska tehnička podrška, RHEL je bio operativni sistem izbora u Red Hat Linux porodici. Ako biste mogli da upravljate varijantom Red Hat Linux-a bez tehničke podrške, posebno za svrhu web-servisa i povezanih serverskih aplikacija - Apache, MySQL, PHP/Python/Perl (LAMP) porodici, CentOS je bio sve što vam je trebalo!

Sada je, međutim, vreme za promenu. „Rad na zastareloj verziji CentOS-a predstavlja nekoliko značajnih rizika“, rekao je Esben Doči, viši evangelista tehničkih proizvoda kompanije Lansveeper. „Bez kontinuirane podrške, ovi sistemi više neće primati kritična bezbednosna ažuriranja, ostavljajući ih veoma ranjivim na sajber napade. Pored toga, usaglašenost sa industrijskim propisima i standardima biće ugrožena, što može dovesti do ozbiljnih pravnih i finansijskih posledica. Operativna neefikasnost je takođe zabrinjavajuća, jer se zastareli sistemi mogu suočiti sa problemima kompatibilnosti sa novim softverom i hardverom, uzrokujući poremećaje i smanjenu produktivnost.

Korišćenje zastarelog operativnog sistema može biti u redu za lične potrebe – ali ne i za DevOps timove odgovorne za infrastrukturu organizacije. 

Glavna alternativa su novi AlmaLinux i RockyLinux operativni sistemi koji funkcionišu na istom principu, ali ostaje problem migracije na njih.

Ukoliko i vi morate da migrirate sve na njih, neka vam je bog u pomoći! :)